Jeg kommer her med en advarsel.
Mit firma, DocTech, er i øjeblikket ved at implementere et faktura workflow system (i daglig tale faktura godkendelsessystem) hos en kunde. Det skal integrere med et Microsoft Navision ERP-system, som normalt er relativt enkelt at integrere med. Og det har også været intentionen med Navision lige fra dets fødsel. Vi har gjort det mange gange før.
MEN der findes åbenbart, som i vores aktuelle sag, Microsoft partnere som mener at løsninger der er leveret af dem, inkl. alle ændringer skal tilhøre dem til evig tid. De har låst tilgangen til alle indgange og selve databasen og vil ikke tillade at andre (inkl. kunden selv) har adgang til disse ændringer.
I et konkret tilfælde som vi arbejder med p.t. betyder dette, at en relativ simpel aflevering af data fra et eksternt system (vort faktura workflow system) til MS Navision løsningen kun kan foretages med omfattende hjælp fra den oprindelige leverandør af Navision løsningen. Det samme gør sig gældende vedr. processen at hente data - f.eks. kreditordata.
Navision leverandøren koster i dette tilfælde en forsinkelse af projektet på en måneds tid plus konsulentomkostninger i 100.000 kr's klassen.
Advarslen går derfor på: 1) Vær sikker på at dit firma ejer alle rettigheder til alle tilretninger til jeres ERP-system. 2) at alle tilretninger overholder Microsofts / Navisions / Dynamics interne regler for tilretninger til systemet. og 3) at der er klare retningslinier for hvad ændringer og tilretninger betyder for eventuelle fremtidige tilgange til systemet samt 4) SOM ER MEGET VIGTIGT: hvordan sikrer vi at systemet også er tilgængeligt for andre, hvis den oprindelige leverandør forsvinder - f.eks. går konkurs.
I den aktuelle situation ville vi være i millionklassen i omkostninger for bare at få afleveret data fra et system, som koster mindre end en trediedel. I forvejen taler vi nu om konsulentbistand fra Navisionleverandøren, som nærmer sig omkostningen til hele workflowsystemet.
Så et godt råd: Vær sikker på at jeres ERP-system er fremtidssikret. Det bør altid være muligt at få adgang til at levere data IND i systemet elektronisk, samt at HENTE data fra ERP-systemets database uden specielt store omkostninger. Det er altså ikke rocket science. Det nærmer sig noget jeg ikke engang tør udtale offentligt, at kræve flere måneders konsulentbistand.
P.S. Nu har jeg nævnt Navision i dette indlæg, men der findes sandelig også andre ERP-systemer, hvor tilgangen til at aflevere data bliver besværliggjort eller forhindret af aftaler / interne regler / ikke aftalte detaljer m.v.
Ring gerne til mig direkte på 5172 0152 hvis du er i tvivl.
28 august 2008
Workflow system forhindres af Navision leverandør
23 august 2008
Internet Marketing vokser stadig
Ifølge Foreningen af Danske Interaktive Medier, FDIM, stiger markedsføring på Internettet stadig på bekostning af alle andre medier. Nye tal for banner-annoncering viser en vækst på 27% i første halvår 2008 i forhold til samme periode i 2007.
Tallene for sponsorerede links (primært Google Adwords) er ikke opgjort, da de kun beregnes én gang om året. Men FDIM forventer at der stadig er turbo på væksten indenfor søgeordsannoncering.
Hos SEOTech er der i hvert fald vækst i antallet af nye kunder, som får hjælp med Internet Marketing og specielt optimering og administration af Google Adwords.
14 august 2008
Europas digitale bibliotek
EU-kommisionen understreger nu at der skal sættes gang i digitalisering af euroæernes kulturarv. Digitale versioner af bøger, musik, malerier, fotografier og film skal gøres tilgængelige på Internettet for Europas borgere.
EU-kommisionen har netop udsendt denne pressemeddelelse om åbning af det europæiske digitale bibliotek. Det siger i grundtræk at der skal være adgang til vor fælles kulturarv. Alle borgere i Europa skal kunne finde digitaliserede versioner af bøger, musik, malerier, dokumenter og musik på Internettet. Til gavn for virksomheder, studerende og almindelige borgere.
Ud af de ca. 2,5 mia. bøger der befinder sig på europæiske biblioteker, er der i dag kun ca. 1% som findes i digital form.
Den nye pressemeddelelse er i princippet blot en understregning af at der skal ske noget mere indenfor digitalisering. Allerede d. 27. september 2007 anbefalede Europa-Parlementet bl.a. følgende punkter (ud af 28 punkter) på området:
1) at det europæiske digitale bibliotek etableres etapevis i form af en fælles, direkte og flersproget indgangsportal til den europæiske kulturarv,
2) at selv om målet med på lang sigt er udarbejdelse af et værktøj, der dækker alle kategorier af kulturelt materiale, herunder audiovisuelt indhold, bør det europæiske digitale bibliotek i første omgang koncentrere sig om det potentiale, som findes i tekstmateriale, der ikke er ophavsretligt beskyttet;
3) at alle europæiske biblioteker bør stille de ikke ophavsretligt beskyttede værker, som de råder over i digital form, til rådighed for det europæiske digitale bibliotek;
4) at de europæiske universiteter og andre højere læreanstalter giver adgang til doktorafhandlinger og andre videnskabelige arbejder, som omhandler emner og områder, der er forbundet med den europæiske kulturarv, på betingelser, som skal fastsættes, og under fuld overholdelse af ophavsretten;
5) at de andre europæiske kulturinstitutioner, herunder regionale og lokale institutioner, deltager i projektet for at det kan blive repræsentativt for den europæiske kulturarvs rigdom og mangfoldighed;
6) at museerne digitaliserer deres arkiver, således at de kan integreres i projektet....
Læs selv pressemeddelelsen og følg linkene, hvis du er interesseret i dette område. Mit firma, DocTech, er selvfølgelig kommercielt interesseret i at der kommer mere fart på digitalisering af bøger og dokumenter. Det skal da ikke skjules at vi er glade for lidt støtte til et af vore specialer. Vi er klar til at rådgive om og levere scannere og andre løsninger indenfor digitalisering, som kan klare den opgave som EU-kommisionen stiller de europæiske kulturministerier overfor.
Læs mere om de dokument- og bogscannere der skal til, hvis du har indflydelse på digitalisering af den danske kulturarv.