24 juli 2008

SKI-aftaler smadrer lokale butikker og niche-brancher

Ifølge en artikel i Børsen d. 23. juli, er der mange lokale butikker som må bukke under for offentlig indkøbspolitik. Det hele skyldes den måde SKI-aftalerne bliver håndteret på nu. Kommuner, Regioner og Staten køber nu kun ind hos landsdækkende leverandører, som har været dygtige / heldige / store nok til at få en SKI-aftale.

Artiklen handler om at det går ud over de lokale leverandører, som ikke engang indbydes til at levere til kommunerne længere. Det er kun landsdækkende storleverandører der får lov - og det smadrer de mindre lokale leverandører af f.eks. rå- og færdigvarer til bl.a. plejehjem.

Mit firma, DocTech, befinder sig i en niche-branche, hvor vi bl.a. leverer udstyr og services til bl.a. digitalisering og dokumenthåndtering. Vi bliver ganske ofte kontaktet af offentlige virksomheder og institutioner, som lige vil have en analyse, et oplæg eller et detaljeret tilbud på en løsning. I mange tilfælde har det krævet ganske meget research og brainstorming at levere det bedst mulige oplæg til løsning af opgaven.

Desværre sker der oftest det - EFTER oplægget er leveret, at den potentielle offentlige kunde vender tilbage for at høre, om vi er SKI-leverandør. Da vi så IKKE har aftale med SKI, vil den offentlige kunde med vort oplæg i hånden henvende sig til en af SKI-leverandørerne, de såkaldte box-movers, og bestille leverancen der. Der spørges ikke engang til prisen. Eller service. Eller installation. Eller efterfølgende support.

Det værste er, at disse offentlige kundet tillader sig at kontakte os efterfølgende for netop at få hjælp til installation, service og support.

Hvis du er offentlig indkøber, kan du måske forstå, hvorfor vi er ved at ændre vores hjemmeside, så der højt og tydeligt fremgår, hvilke produkter og ydelser vi tilbyder og IKKE tilbyder til offentlige kunder. I fremtiden vil DocTech KUN tale med offentlige kunder om de nicheprodukter, som ingen af boxflytterne kan levere uden knowhow to use it.

Til gengæld vil vi stadig gerne yde den bedste pre- og aftersales support på de produkter, som vi er alene om. Simpelthen fordi der er så lav avance eller så lav volumen på produkterne, at boxflytterne ikke gider røre ved dem.

Det kræver kun størrelse og penge at blive SKI-leverandør. Desværre ikke knowhow.

2 kommentarer:

Josef Assad sagde ...

Det er en midlertidig løsning at tage en snak med nogen som er kvalificeret om en rolle som underleverandør. Bare for at være pragmatisk i hvert fald.

Preben Madsen sagde ...

Hej Josef
Tak for din kommentar.
Det har jeg prøvet og der er ikke den store interesse. Typisk har de ingen personale, som forstår sig på andet end at flytte kasserne.
De lever jo fedt af at lade andre udføre den hårde (og dyre) del af salgsarbejdet. Deres kunder kommer jo af sig selv.