Ifølge diverse statistikker skulle der være blevet solgt ca. 20.000 abonnementer på mobilt bredbånd i 2009. Analytikere kan endvidere spå, at 2010 bliver det endelige gennembrud for mobilt bredbånd, og der vil blive købt endnu flere abonnementer i 2010.
De fleste er nok gået til 3 mobil, men konkurrenterne er langt om længe ved at vågne op. 3 Mobil har dog stadig det hurtigste net og det bedst dækkende net i Danmark. De kan f.eks. levere op til 16 Mbit i København og Århus, samt 10 Mbit i resten af landet.
Men hvis du kun har brug for at læse dine mails og læse almindelig tekst på hjemmesider, kan du faktisk nøjes med ca. 1 Mbit. Og den hastighed kan du få helt ned til 49 kroner pr. måned lige nu.
Fullrate tilbyder en 1 Mbit forbindelse til kun kr. 49, hvilket er ny laveste pris, som er set på markedet. Fullrate er ejet af TDC, hvilket viser at TDC vil være førende på lavpris mobilt bredbånd. Læs mere om Fullrate Mobilt Bredbånd
18 december 2009
Priskrig på mobilt bredbånd
14 november 2009
Mobilt bredbånd stormer frem
Flere og flere kan "nøjes" med mobilt bredbånd.
Ifølge de seneste opgørelser over udbredelsen af bredbåndsforbindelser i Danmark, så er antallet af abonnenter på mobilt bredbånd fordoblet fra 1. halvår 2008 til samme periode i 2009. Hele 419.000 er nu på mobiltbredbånd, altså en stigning på næsten 20.000 pr. måned. Væksten i den mobile datatrafik er endnu større - hele 160% er trafikken steget med.
Hos Elpefa finder du oversigt over de fleste leverandører af mobilt bredbånd, og kan sammenlige priser.
Antallet af brugere på ADSL bredbånd er stort set uændret, mens der har været en lille stigning på fiberbaseret bredbånd på 24.000 - eller 2.000 nye pr. måned. Det må betegnes som en fiasko for EL-selskaberne, som bliver ved med at rulle fibernet ud, som ingen benytter. Men de kan jo sende regningen videre til el-kunderne. Nu da de er blevet selvstændige, er der jo ingen politisk indflydelse på, hvad de bruger deres penge - eller rettere el-forbrugernes penge på.
29 august 2009
Avancerede mobiler stormer frem
I øjeblikket er der stor gang i salget af avancerede mobiltelefoner, smartphones, eller måske mere korrekt: mini-pc'er som man også kan bruge som telefon.
Selve samtalemulighederne er vel den mindste del af de nye smartphones, da de fra starten er født med mange applikationer, og mange flere kan downloades gratis eller billigt.
Apple's iPhone 3GS er blevet revet væk, og er stadig ikke på lager hos alle leverandører. Nu her HTC så barslet med deres nye HTC Hero, og den er der også rift om. Google's Android styresystem er tilnærmelsesvis lige så avanceret som Apples til IPhone, så der er i princippet kun antallet af applikationer, som er forskellen.
HTC Hero anvender også Turbo 3G netværket, så hastighed og dækning er altså afhængig af den leverandør du vælger.
Her finde du en blog om forbrugerelektronik, som forsøger at holde os opdateret med alle de nye gadgets.
18 august 2009
Kampen om digitale TV-kanaler
Nu er kampen endelig kommet rigtigt igang. Kampen om seernes gunst. Hvem skal levere signalerne til befolkningens digitale TV-kiggeri fra 1. november?
Hidtil har kampen stået mellem Viasat og deres Danmarkspakke, Canal Digital med Frank Arnesen.
Nu er svenske Boxer så endeligt dukket op på kamppladsen. De har en anden indgangsvinkel end de to førstnævnte, da Boxer leverer de digitale kanaler via marksendere og en Boxer-box, som tilsluttes det almindelige.
Der har været meget kritik af at udbyderne pådutter folk store pakkeløsninger, hvor man får skidt og kanel leveret. Boxer har analyseret markedet og har derfor valgt at neddrosle pakkernes størrelse, men der er stadig tale om TV-pakker, som indeholder gode og dårlige kanaler. Der findes ingen leverandør der giver fuldstændig frit valg på alle hylder. Desværre.
15 august 2009
Mobiltelefoner bliver mere og mere avancerede
Mobiltelefoner er efterhånden blevet deciderede håndholdte computere, som i mange henseender er lige så avancerede som bærbare computere og netbooks.
Tag for eksempel den nyeste version af Apple iPhone 3GS, som har så mange funktioner, at den i mange tilfælde kan anvendes i stedet for en laptop. I hvertfald når man er på farten, så man bliver fri for at slæbe rundt på skuldertasken med en 3-4 kg ekstra.
Apple's geniale træk med at betale udviklere over hele verden for udvikling af nye applikationer til iPhone, gør at de nu kan præsentere tusindvis af mere eller mindre nyttige programmer. Nogle er gratis og andre koster lidt penge, men der bliver omsat for mange millioner af programmerne.
Nu kan man også læse, at Apple står for over halvdelen af den indtjening, der er på mobiltelefon markedet i verden.
29 juli 2009
iPhone 3G
Så kommer den endeligt...Apple's iPhone i ægte 3G udgave, så vi kan få fuld speed på download og streaming video, og hvad man ellers kan finde på at bruge denne multi-gadget til.
Apple ser ud til at have sat sig på alt hvad der hedder innovation indenfor elektronik disse dage. Alle andre halter håbløst bagefter og gør i bedste fald, hvad de kan for at kopiere koncepterne.
Nu kommer så deres håndholdte super-multimedie-computer forklædt som en mobiltelefon med fuld speed på internettet. Heldigvis har 3 fået fravristet Telia monopolet på at sælge den, så nu kan vi få fuld glæde af 3's hastighed på Turbo 3G netværket og deres dækning af Danmark med 7,2 Mbit...som snart bliver til 21 Mbit.
Og så er 3 endda billigst med den. Hos 3 koster en iPhone kun 1 krone + abonnement på 599 pr. md. Abonnementsprisen er den samme som Telias, men du skal betale 1098 kroner mere for telefonen.
Nu kan man så bruge resten af sin sommerferie med at finde ud af at begrænse sit tidstab på arbejdet, ved at lære iPhone computerens mange finurligheder INDEN man starter på arbejde igen. Ellers vil den jo være en tidsrøver og ikke en gevinst.
Desværre er der så mange muligheder med den lille dims, så jeg personligt tror, at den længe kommer til at koste tid, end at spare tid. Anyway. Hvem kan undvære den mest innovative telefon på markedet....eller PC på markedet...eller ?? what ever you will call it.
07 juli 2009
Mobiltelefonmarkedet er en jungle
Jeg har på fornemmelsen, at mobilselskaberne med vilje udvikler abonnementsformer som er uigennemskuelige. Abonnementsbetingelserne er selvfølgelig trykt på papir, så man kan læse dem. MEN at hitte ud afhvilken abonnementsform, der passer bedst til firmaets eller ens private behov, det kræver ikke blot computerkraft. Det kræver mere tid end man kan spare på forskellen mellem den dyreste og den billigste udbyder af mobil telefoni.
Jeg har personligt opgivet at finde ud af det. Jeg skifter typisk mobiltelefon hvert halve år, for at sikre mig at have en konstant virkende telefon (og så kan den jo gå i arv til en af ungerne hele tiden). Men hver gang jeg skifter telefon, så er abonnementet også skiftet ud med et nyt, som har anderledes betingelser end det tidligere.
De sidste par gange jeg har skiftet mobil, har jeg resigneret og bare skrevet under. Jeg sætter min lid til, at konkurrencen trods alt er så hård i det marked, at de ikke kan tage for hårdt fat. Og min timeløn til beregningerne af om det kan betale sig eller ej, overstiger helt sikkert forskellen.
Nu har jeg til gengæld besluttet mig for, at fravælge mobilselskab hvert halve år, så jeg vil forsøge at finde et med god service. Det ser til gengæld ud til at være et større problem, end at vælge abonnement. Jeg har endnu ikke fundet en person, som er tilfreds med servicen fra det mobilselskab, som vedkommende benytter sig af. Det område er åbenbart ikke en konkurrenceparameter i dagens Danmark.
Jeg burde måske blot vælge at skifte til CBB og købe lidt taletid på tilbud. Så er jeg da fri for at bekymre mig om abonnementsbetingelserne.
05 juli 2009
TDC Bredbånd
TDC er stadig den største leverandør af bredbåndsforbindelser i Danmark, når vi tæller antal abonnenter.
Selv om EL-selskaberne har brugt milliarder på at grave hurtige fibernet kabler ned, så klarer de fleste af os jo med TDC's kobberkabler. Det kan være frivilligt eller ej. Det er jo ikke alle husstande, som har mulighed for at koble sig på fiberkablerne (heller ikke jeg).
Alle udbydere af ADSL Internetforbindelser / bredbåndsforbindelser leverer deres ydelser via TDC's kobberkabler, som de ved lov skal tilbyde andre at benytte. Derved opretholdes et vist konkurrenceniveau i Danmark på området.
Det samme gør sig i og for sig gældende på mobilt bredbånd. Der er kun 3, TDC og Telia, Telenor, som har licens til 3G. Alle andre der tilbyder 3G mobilt bredbånd, leverer ydelserne via disse netværk.
Bredbåndsportalen er en ny portal, som giver dig alle oplysningerne om TDC bredbånd, men også alle de andres tilbud, både på ADSL og mobilt bredbånd.
01 juli 2009
Open Source CMS
Jeg har altid været stor fan af Open Source software og alt andet der er gratis her i verden ;-)
Hvis vi specifikt kigger på Web Content Management Systemer (CMS), så har jeg fundet ud af, at Danmark er oversvømmet med hundredevis (måske de 1000 som jeg plejer at sige) af små Webbureauer med hver deres proprietære CMS, som de hver har 7 kunder på. De 7 kunder skal altså betale for udviklingen af en platform, som i princippet skal kunne det samme som f.eks. osCommerce CMS'et, som er Open Source, og hvor der i dag er over 14.000 Webshops og e-handelsløsninger på. OG hvor der findes over 5.500 moduler og add-ons, som også er gratis.
Jeg undrer mig over, hvorfor de 1000 små webbureauer ikke tilbyder deres kunder en gratis platform, og i stedet lever af at sætte gode løsninger sammen til kunderne. Og ikke misbruger deres tid på at opfinde den dybe tallerken igen. Hvis det er fordi de mener at Open Source systemerne mangler noget, kan de jo bare udvikle et nyt modul, i stedet for at starte med at udvikle en ny kerne.
Hvis nu det lille webbureau går konkurs, har kunden ingen jordisk chance for at få løsningen vedligeholdt længere. Hvis kunden skulle blive utilfreds med webbureauet, kan han ikke gå et andet sted hen og få hjælp.
Hvis kunden i stedet vælger et Open Source CMS, findes der 100vis og ofte endog 1000vis af konsulenter og webbureauer at flytte til, hvis han er utilfreds eller hvis leverandøren går konkurs.
Af de mest kendte Open Source CMS'er kan jeg nævne: osCommerce, Joomla, TYPO3, Drupal, Zen-Cart og Open Cart.
26 juni 2009
SaaS stormer frem
Jeg har tidligere i min karriere arbejdet med SaaS = "Software as a Service" konceptet. Dengang kaldte vi det bare ASP-tjenester eller Application Service Provision.
Konceptet var meget nyt dengang i 90'erne. Det norske firma jeg arbejdede for, var first mover på området i Danmark og det var dyrt. De overlevede jo så heller ikke.
En af mine kasketter var Contract Manager, og en sådan var der hårdt brug for. Der blev indgået aftaler med Microsoft, Damgaard Data, og masser af andre, da filosofien var, at firmaet skulle være full service provider. Ideen var at levere alle kundernes applicationer via ét driftscenter. Men konceptet var så nyt, selv i USA, så aftalen med Microsoft var udformet, så de kunne tilføje eller fjerne produkter fra listen over ASP-applikationer med 3 måneders varsel. Det gjorde det jo ikke nemt at udforme en aftale mod slutkunden, som skulle holde i 3 år.
En af de nyeste applikationer på det danske marked indenfor SaaS er Quinyx FlexForce. Deres appliktion til ressourceplanlægning, tidsplanlægning og medarbejderkommunikation er virkelig imponerende. FlexForce er skrevet i Flash og rasende hurtigt.
FlexForce er baseret på et program, som en ung svensker, Erik Fjellborg, udarbejdede til den McDonalds, han arbejde i fordi ressourceplanlægning og vagtplaner var besværligt. Programmet blev til McTime og anvendes nu i mange McDonaldser over hele verden.
Fjellborg kvittede jobbet, blev fulltime udvikler og videreudviklede systemet til et generelt webbaseret system. Han var også smart nok til at indse, at det blev for stort til at han kunne klare udvikling og markedsføring alene. Så han solgte sig selv og rettighederne til UCMS Group, som nu står for den videre udrulning af FlexForce i hele verden på alverdens sprog. Endnu en af disse fra garage-til-verdensherredømme succeshistorier fra IT-verdenen.
P.S. starter iøvrigt snart en ny portal med information om bredbånd. Et bedre design er på vej.
23 juni 2009
Mobilt bredbånd fra 3 og andre
Hvis man bare har den mindste smule behov for at komme online en gang om dagen. F.eks. hvis man som jeg, ræser landet tyndt og holder møder, så kan man lige så godt glemme alt om de tidligere så smarte Hot-Spots. For det første er de temmeligt dyre, og for det næste virker de ikke altid.
Jeg har f.eks. siddet på et cafeteria i Vejle med TDC Hot-Spot og betalte for at komme på. Det virkede ikke og TDC henviser til online support, som jo desværre ikke virker, hvis man ikke kan komme på Internettet. Deres telefonsupport lukker kl. 16, så glem alt om hot-spots efter det tidspunkt. Pengene er spildte.
Næh, så hellere et 3 modem til kun 299 kroner om måneden med fri trafik og total dækning i alle de afkroge af Danmark, som jeg personligt har bevæget mig i. F.eks. fuld dækning i toget hele vejen fra København til Århus i toget (på nær storebæltstunnelen, selvfølgelig).
3's mobile bredbånd er faktisk betalt for en måned, hvis man som alternativ skulle anvende togets hot-spot. Det er rasende dyrt og der er ingen garanti for hastigheden, da man skal dele med alle andre der er på toget. Så hastigheden er altså afhængig af, hvor mange andre der IKKE har investeret i 3 mobilt bredbånd.
Da jeg rejser meget i Sverige er jeg jo taknemmelig for, at 3's EazyInternet abonnement giver gratis download her også. I andre lande er prisen styret af EU og vist nok max. 20 kr. pr. Mbit i øjeblikket. Det er OK, hvis man bare skal læse e-mails.
Iøvrigt har 3 et søster-varemærke, Oister, hvor de markedsfører et produkt, som er fuldstændig det samme som EazyInternet, blot med en max. hastighed på 2Mbit. Jeg har dog læst i en test, at det ofte kører hurtigere. Det er stadig mere end de fleste andre overhovedet kan levere. Oister koster kun 169 pr. måned, og er et godt alternativ, hvis man primært skal læse mails, men det er faktisk nok til almindelig surfing.
13 marts 2009
Gode priser - Fujitsu scannere i marts
A-modellerne er udvidet med VRS på et hardwarekort.
10 marts 2009
CEBIT viste nye bogscannere
DocTech's leverandør af manuelle bogscannere, SMA, havde valgt at introducere hele 4 nye modeller på CEBIT, så det var lidt overvældende og meget interessant. Jeg har desværre kun tid til at omtale den ene nu, men præsentation af de andre følger efterhånden som jeg får mere teknisk information fra SMA.
SMA 39 bogscanneren er meget interessant, da den rammer et marked, som ikke har behov for den allerhøjeste opløsning og hastighed. Der er tale om en meget kompakt A3 bogscanner, som med en speciel bogvugge (book cradle) er i stand til at digitalisere skrøbelige bøger, som ikke kan åbnes mere end 100 grader. Samtidig er den meget nemt at omstille, da den kan leveres med 2 forskellige bogvugger, den omtalte til skrøbelige bøger, samt en "normal" hvor bogen ligger fladt. Herudover kan man selvfølgelig anvende den til digitalisering af kunsttryk og andet som ligger helt fladt.
Da den samtidig er udstyret med helt standard interface (USB) og TWAIN driver, vil den nemt kunne benyttes til både professionelle og semiprofessionelle opgaver. OG ikke mindst kun koster ca. det halve af SMA 32'eren. Priser oplyses desværre ikke af hensyn til konkurrencen på markedet. Men ring 7022 0172 og spørg efter Preben Madsen, så skal du få prisen.
Siden sidste år har de installeret en hel del scannere og referencekunderne omfatter nu bl.a. Universitetsbibliotekerne i Innsbruck, Graz, Basel, Jena, München og Regensburg; Det Bayeriske Statsbibliotek (3 stk), Berlins Statsbibliotek (2 stk), Den rumænske regering og ELAR Corp. i Moskva.
Der findes pudsigt nok en anden automatisk bogscanner udviklet i Østrig. Jeg skal lade være med at nævne deres navn, men selv om den er blevet mere produktionsmoden, så ligner den stadig noget, som Storm P. kunne have fundet på. Sidste år rev den en bog istykker under en demonstration, og den ligner stadig én som kan finde på det.
Jeg vender frygtelig tilbage med mere information, så snart jeg får tygget mig igennem materialet.
28 januar 2009
Demonstration af Scannere på CEBIT 2009
Nu nærmer vi os CEBIT udstillingen i Hannover i dagene 3. til 8. marts 2009. DocTech befinder sig på udstillingen nogle af dagene, specielt af hensyn til nuværende og (måske) fremtidige kunder til vore scanner produkter fra SMA, Fujitsu, Canon m.v.
Vi vil forsøge at indpasse rundvisninger og demonstrationer af nye og eksisterende modeller af bogscannere, dokumentscannere og flatbed scannere i vort eksisterende program. Så hvis du alligevel er i Hannover, så tag kontakt med os og bliv introduceret til den nyeste teknologi indenfor digitalisering af bøger og dokumenter.
Du kan kontakte undertegnede Preben Madsen på mobil 5172 0152 før, under og efter CEBIT, hvis du er interesseret i digitalisering.